סלט סלק אדום בטעם לימוני מרענן
סלט סלק אדום בטעם לימוני כל כך מרענן וכל כך טעים שלא שמים לב והקערה מתחסלת.
אני אוהבת סלק אדום בכל מצב, טרי מגורר ומתובל,מבושל או מאודה.
המתכון הספציפי הזה של סלט סלק אדום אינו חייב להיות מסופח לארוחה, הוא יכול להיות בהחלט נשנוש בריא וטעים אש. למרות שהסלט הזה מתאים מאוד לצידו של דג
כל עדה והסלט סלק שלה. אימי ז"ל הכינה אותו בדיוק כך ואני אוהבת את זה כך! סלט פשוט לכאורה אך עתיר ויטמינים ומינרלים למרות הבישול. מבחינה בוטנית הסלק שייך למשפחת הסלקיים בדומה לתרד וקינואה. הסלק מאוד עשיר מבחינה תזונתית ולאחרונה נמצא כמאוד ידידותי ללב.
למרות שאנחנו מכירים אותו בצבעו הסגול, קיימים זנים לבנים, צהובים ואף בצבעי הקשת.
למרות היותו שורש נוקשה, הסלק מאוד רגיש למכות או לפציעות, בייחוד במהלך הבישול. הפיגמנטים בסלק מסיסים במים ורגישים מאוד לחום, לכן בעת בישול יש להתייחס אליו בעדינות.
בעוד השורש בעל מרקם קרנצ'י, העלים שטעמם מריר, מומלצים למאכל בהיותם מקור חשוב למשפחת הקרוטנים לדוגמת בטא קרוטן, לוטאין וזיאקסנטין.
הסלק האדום הוא מקור מעולה לחומצה פולית (ויטמין B9), אשלגן ומנגן, כן הוא ספק טוב של ויטמין C ומינרלים נוספים. חומצה פולית, או בשמות הנוספים פולאט ו-ויטמין B9, הינה חומר הכרחי ליצור תאים חדשים ולשימורם, בא לידי ביטוי ביתר חשיבות בתקופות של חלוקת תאים מהירה (הריון, התפתחות תינוקות). הוא נחוץ לשכפול DNA, ועוזר במניעת שינויים וליקויים גנטיים העלולים לגרום לסרטן. בפיגמנט הצבע האדמדם-סגלגל שלו טמונות תכונות נוגדי החמצון שהופכות אותו ליעיל במניעת סרטן, בעיקר סרטן המעי.
סלק אדום – יעיל בהעלאת המוגלובין נמוך, טיפול באנמיה וסוגים של בעיות כלי דם, ובבלוטת הערמונית. כן מיוחסים לשתיית מי הסלק (לאחר שליקתם) תכונות של שיקום ותיקון פגמים בעור.
הרבה אנשים חוששים לאכול את הסלק עקב תכולת הסוכר שבו, וחולי סוכרת לעתים קרובות נמנעים ממנו, וחבל. אמנם לסלק אינדקס גליקמי יחסית גבוה שעומד על 64, אך העומס הגליקמי שלו נמוך (5 בלבד), וזאת מכיוון שכמות הפחמימות שהוא מכיל נמוכה, ובנוסף הוא מכיל סיבים תזונתיים שמאזנים את ספיגת הסוכר בגוף. לכן, אני ממליצה לחולי סוכרת לא למהר ולהוציא את הסלק מהמטבח, אלא לשלבו בצורה אחראית ונכונה בתפריט היומי. לא כמיץ סלק, אלא כחלק מסלט, או כחלק מתבשיל ירקות.
מומלץ לפחות מחצית סלק בינוני בנוסף לעלים הירוקים, לפחות 3 פעמים בשבוע.
למניעת איבוד חלק מן הרכיבים התזונתיים, מומלץ לאדות את הסלק למשך 15 דקות.
הקדימון ארוך מאוד אך היה חשוב לי עד למאוד שתדעו עד כמה הסלק בריא לגופנו בכל אמות המידה. לעומת זאת ההכנה קלה מאוד 🙂
אז יאללה…
מצרכים:
4-5 שורשי סלק אדום
4-5 שיני שום פרוסות דק
4 כפות שמן חמניות
מיץ מ- 2 לימונים עסיסיים
1 כפית שטוחה מלח
½ פלפל שחור
אופן ההכנה:
מסיימים את פעולת הקילוף (הקליפה מתנתקת ידנית בקלות) ובעזרת סכין חותכים את הסלק לפלחים, לקוביות, או בצורה מזוגגת, ויש את הקילוף לרצועות כל אחד/ת ונטייתו. אימי אהבה את הסלק המבושל חתוך לפלחים, (היום אני מבינה למה, הטעם העסיסי נשמר יחד עם המתיקות והלימוניות המרעננת).