מרק גריסים ושעועית חורפי מעולה
מרק גריסים ושעועית חורפי מעולה, טעים סמיך מזין ומשביע.הפולניות קראו למרק הזה, מרק קרופניק.
מרק גריסים ושעועית מחוייבי המציאות כל חורף כמה וכמה פעמים. המרקם קטיפתי וסמיך והטעם מעדן מנחם ומחמם.
המרק עשיר בירקות שורש המעניקים לו ארומה כפרית ועמוקה. כמה כיף לחוש את המרקם הקטיפתי מחליק בגרון ומחמם את הקרביים והנשמה.
מעט נחכים לגבי הגריסים והשעועית –
הגריסים הם שמה הקולינרי של השעורה. בניגוד לגריסי פנינה, שהם שעורה מלוטשת, שהורידו ממנה את הקליפה, הגריסים פחות מלוטשים ולכן יותר קשים ללעיסה אך מכילים כמות גבוהה יותר של ערכים תזונתיים וסיבים. הגריסים עשירים בויטמיני B, אשלגן, מגנזיום, סלניום וסידן. הם מורכבים בעיקר מפחמימה, אם כי הם גם מכילים כמות יפה של חלבון מן הצומח. למרות התכולה הפחמימתית הגבוהה הם אינם מעלים את רמת הסוכר בדם בצורה חדה ולכן מומלצים במצבים של סוכרת סוג 2, כבד שומני, טריגליצרדים גבוהים, עודף משקל, היפוגליקמיה ועוד.
הגריסים בריאים, כי מלבד הפחמימות והחלבון שבהם הם עשירים במינרלים (סידן, ברזל, נחושת, מנגן וזרחן) וויטמינים מקבוצה B. הם בעלי עומס גליקמי נמוך ביחס למאכלים דומים כמו אורז ופסטה והם מועילים להפרעות במערכת העיכול ודלקת בדרכי השתן. בגריסים הרגילים יש 6.8 גרם סיבים תזונתיים, פי שניים מאשר באורז מלא למשל וכ- 20% מהצריכה היומית המומלצת. כל הגריסים אסורים לחולי צליאק.
השעועית הלבנה החלה את דרכה כמאכל מלכים. גילוי אמריקה במאה ה- 15 הביא גם לגילויה הקולינרי של השעועית בחצי הכדור המזרחי.
השעועית, כמו יתר הקטניות, מכילה כמות נאה של חלבון וגם איכותו טובה מהמקובל לחשוב. אבני הבניין של חלבון נקראות חומצות אמינו, והרכב מאוזן שלהן הוא אחד הקריטריונים לחלבון איכותי. הקטניות עשירות בחומצת אמינו בשם ליזין, ודלות בחומצת האמינו מתיונין. לעומת זאת, משפחת הדגנים (עליה נמנים למשל: חיטה ואורז) עשירה במתיונין ודלה בליזין. מכאן היה מקובל לחשוב כי יש לשלב דגן וקטנייה באותה ארוחה כדי לקבל 'חלבון מלא' – אותו חלבון המצוי במזונות מעולם החי. כיום ידוע שאין צורך לשלב דגן וקטנייה באותה ארוחה, אלא מספיק לצרוך קטניות ודגנים באותה יממה כדי ליהנות מחלבון איכותי.
השעועית הלבנה עשירה במיוחד בסידן, ולמעשה מכילה כמות דומה לזו שבחלב: 100 מ"ל חלב מכילים 100 מ"ג סידן, בעוד ש- 100 גרם שעועית לבנה מבושלת מכילים 90 מ"ג סידן. רכיבי תזונה נוספים נודעים בחשיבותם ותרומתם לבריאות העצם, ביניהם: אשלגן, מגנזיום, נחושת, אבץ ומנגן – כולם נמצאים בכמויות מרשימות במשפחת הקטניות ובמיוחד בשעועית הלבנה.
לאחר שהחכמנו מעט נכין את המרק המופלא הזה ונברך את אלוהי הדברים הפשוטים.
מצרכים:
- 2-3 כפות שמן זית
- 1 בצל גדול, קצוץ גס
- 1 כפית שטוחה כורכום
- 6 גבעולי סלרי חתוכים גס
- 6 עלי סלרי חתוכים גס
- 2 גזרים קלופים וחתוכים בעובי בינוני
- מלח
- 1/2 כפית פלפל שחור גרוס, אפשר יותר
- 2 כוסות שעועית לבנה שהושרתה לילה שלם
- 1 כוס גריסים שטופים ומסוננים
- מים רותחים
- ½ ראש כרוב לבן, פרוס דק מאוד
אופן ההכנה:
- מחממים את השמן בסיר גדול על להבה בינונית. מוסיפים את הבצל, הסלרי הכרוב והגזר ומטגנים 2־3 דקות.
- מוסיפים לסיר את שאר המצרכים מערבבים היטב ומוסיפים מים רותחים מהקומקום בכמות מכובדת ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כשעה פלוס, או עד שהשעועית והגריסים רכים (אם המרק סמיך מדי מוסיפים עוד מים רותחים) טועמים ומתקנים תיבול אם צריך. (אני מבשלת את המרק בסיר לחץ בחצי מהזמן וכל הארומה נשארת בסיר ואינה "בורחת".
ב ת א ב ו ן!